Guide till din markis

Här listar vi de punkter som bör betas av vid val av markis.

 1. Hus

  Börja med att definiera dina behov. Vilka fönster eller vilken uteplats är i behov av markis? Hur ser platsen ut? Passar det bäst med korgmarkiser eller vanliga fönstermarkiser på dina fönster.

  Markisväv från Sandatex

  Är mörkare toner din melodi?

  Markisväv från Sandatex

  Vilken markisväv passar just ditt hus?

 2. Mätning

  Mät platsen för montering av markis. Hur stor terrassmarkis får du plats med? Hur stor markis är nödvändig för att du ska få skugga, oavsett tid på dygnet, på hela din uteplats? Är det lämpligt att montera en markis på den höjd som är möjlig. Här bör du tänka på att det ska gå smidigt att öppna och stänga dörrar och fönster samt att du ska kunna gå under din terrassmarkis utan problem. Mät hur bred din markis ska vara och vilket utfall den ska ha.

 3. Konstruktion

  Ha i åtanke att det är viktigt med en stabil och tålig konstruktion. Bärröret till exempel bör vara av stål och alla delar bör vara rostfria, särskilt om ditt hus ligger nära havet.

 4. Markisduk / Markisväv

  Du bör även vara medveten om att kvaliteten på markisvävar kan skilja sig enormt. Din markisväv bör vara nanoimpregnerad och ha god färgbeständighet, för att den ska hålla så länge som möjligt. Välj även självklart väv med hjärtat. Färgen och mönstret ger markisen sin själ. Se Sandatex markisguide, där du kan ladda upp en bild på ditt eget hus och testa vilken markis som passar bäst hos dig! Sandatex erbjuder ett enormt sortiment av vävar.
    – Läs mer om markisväv.

 5. Motor och automatik

  Vill du styra din markis med vev eller automatiskt med fjärrkontroll eller strömbrytare?
  – Läs mer om olika tillval och tillbehör.

 6. Leverantör

  Välj leverantör med omsorg. Och tänk framför allt på att priserna för samma produkt kan skilja enormt, särskilt beroende på om du handlar i en fysisk butik eller online.

 7. Montering

  Välj om du vill installera själv eller med hjälp av en hantverkare. Många återförsäljare erbjuder montering till en lägre summa. Det går utmärkt att utnyttja ROT-avdrag för jobbet.
  – Läs mer om montering.

 8. Rengöring

  När din markis väl är på plats är det bra att du har koll på hur markiser sköts. Det är inte svårt att sköta en markis, men för att maximera livslängden bör du ta hand om den på rätt sätt.
  – Läs mer om rengöring.