Tillbehör

Markisens konstruktion är mycket viktig. Vissa saker är viktiga för alla markiser, men i viss mån kan du även göra egna konstruktionsval, för att få en markis som passar dina önskemål.

det är viktigt med en tålig konstruktion

Vev eller motor

Din markis kan styras av en vev eller en motor. Med en vev, får du själv resa dig upp och veva ut markisen. Motorn monteras inuti markisröret och syns inte och är dessutom väl skyddad mot dåligt väder. Vanligtvis styrs motorn av en trådlös fjärrkontroll. Du kan bekvämt sitta kvar och med ett knapptryck ändra markisens läge.

Sol- och vindautomatik

Med detta tillval kan du göra din markis helt automatisk. Tillvalet kräver naturligtvis även motordrift. Markisen utrustas med sensorer för vind och sol. Om solen ligger på, åker markisen ut. Blåser det för mycket, åker markisen in. På så vis slipper du tänka på markisen. Den sköter sig självt. Du behöver inte oroa dig för markisen medan du är borta. I vårt ombytliga klimat kan det vara svårt att avgöra om markisen ska vevas ut eller inte om du lämnar huset en stund. Med sol- och vindautomatik behöver du inte oroa dig för att markisen ska gå sönder, samtidigt som du kan få behaglig skuggning, så det inte är för varmt när du kommer hem.

rak kappaKappa

Med en kappa som hänger ner längst fram på markisen, får du lite extra skydd. En kappa är ett enkelt litet tillval, som ger en markant större skuggningsyta. Du kan välja en markis utan kappa eller med kappa. Kappan kan vara rak, eller vågig.

Fästning

Markisen kan fästas i väggen eller i ett undertak. Detta kräver olika konsoler. Valet grundar sig således helt på var du ska placera markisen.

Skyddstak/takprofil

Ett skyddstak eller takprofil skyddar markisen när den är invevad. Den skyddas från nederbörd och smuts och detta kan öka hållbarheten. Detta tillval fungerar bara till markiser som fästs på vägg. Om markisen fäst i ett undertak, är den redan skyddad på samma sätt av taket.