Underhåll av markis

En markis som sköts om på rätt sätt brukar hålla i minst 12-14 år, men hur ska du då ta hand om din markis?

Vilket väder tål markisen?

Beroende på vilken markis du väljer är den olika tålig. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket din markis tål. Om du väljer en svensk markis av hög kvalitet, brukar den tåla en hel del, men bör inte vara utvevad i alla väder.

Om det blåser ute, är det viktigt att fälla in markisen. Både väv och konstruktion kan ta skada i kraftiga vindar.

Högkvalitativ markisväv står emot duggregn, dagg och klarar vanligen lättare sommarregn. Vid mer kraftigt regn regnar det visserligen inte igenom, men vattendimma kan slå igenom väven.  Kraftigt regn kan också påverka markisens hållbarhet, då det kan vara mycket stora krafter som trycker ner på markisen. Lättare regn och duggregn brukar markisen klara av men det är svårt att dra en gräns var exakt regnet blir för kraftigt. Detta beror också på vilken markis det rör sig om. Det finns även vattentät markisväv, men detta används främst av caféer och restauranger.

Rengöring

Det är bra att tvätta markisen ca 3 gånger om året. Under våren brukar markisen bli extra smutsig i och med bland annat pollen i luften.

Markisväven rengörs enkelt med en mjuk borste och en ljummen (max 50 grader) tvållösning . Med tvållösning menas vatten blandat med tvättmedel av handdisktyp. Det är viktigt att skölja ordentligt med vatten. Du skall inte använda rengöringsmedel, eftersom det kan skada markisens beläggning.